Noć u Trnopolju

CODA je 5. augusta 2015. godine, na dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje logora u okolini Prijedora, učestvovala u organizaciji susreta mladih aktivista/ica za ljudska prava i građana/ki Noć u Trnopolju zajedno sa Centrom za mlade KVART iz Prijedora, Udruženjem Optimist 2004 iz Kozarca i Udruženja Prijedorčanki Izvor.


Namjera skupa je da na ovaj način pokušamo kreirati, zajedno, novi pristup suočavanju sa prošlošću i izgradnje kulture sjećanja. Obilježavanje se odvijati svake godine, od 2012., na otvorenom, na autentičnom mjestu bivšeg logora Trnopolje, gdje mlade osobe provode noć pod vedrim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama. Program počinje u ranim večernjim satima i traje do duboko u noć, a obuhvatati debate, projekcije filmova i druge aktivnosti koje mogu podstaći promišljanje i debatu među mladima.

U okviru programa, CODA je organizovala panel diskusiju Tranziciona i socijalna pravda. Učesnici su bili Zoran Vučkovac, politolog i aktivista iz Banjaluke, članovi umjetničkog projekta Četiri lica Omarske i Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora. Moderator je bio Zoran Ivančić, Sarajevo.

Comments

comments