Otvoreni univerzitet 2015 – Banjaluka

Centar za promociju interaktivnog obrazovanja i društvenu akciju (CODA), u saradnji sa partnerima – Oštra nulaKvart i Banjalučki socijalni centar – organizovao je 26. i 27. septembra 2015. u Banjaluci Otvoreni univerzitet.

Treći po redu Otvoreni univerzitet bio je posvećen budućnosti – budućnosti urbanih borbi, društvenih pokreta, Evropske Unije i Balkana – ukratko, budućnosti koja se temelji na kritičkom propitivanju kako naše prošlosti tako i sadašnjosti.

Otvoreni univerzitet okuplja lokalne, regionalne i svjetski poznate eksperte, mislioce i autore, koji doprinose razvoju javnog angažmana, i generalno, univerzitetskog i općeg obrazovanja, otvorenog i dostupnog svima. Naša namjera je da u javnom prostoru okupimo sve one koji su voljni dijeliti ideje i predlagati društvene, umjetničke i političke alternative.

Odlazak u Banjaluku za OU je prvi izlazak iz Sarajeva. Namjera nam je da otvorimo nove prostore i uključimo što veći broj građanki i građana u diskusije od javne važnosti. S nama će u Banjaluci biti aktivisti, učesnici društvenih pokreta, komentatori i analitičari društvenih, kulturnih i političkih zbivanja kao i umjetnici, novinari i pisci iz svih krajeva regije i BiH. Pored ostalih, tu su Boris Buden, Armina Galijaš, Ana Vilenica, Jelena Miloš, Viktor Ivančić, Mitja Velikonja i, naravno, naši prijatelji i saradnici iz BiH i regiona.

Program u Banjaluci se sastojao od tri segmenta: Otvorena diskusija tokom koje uvodničari/ke govore 5-10 minuta o situaciji u njihovim zemljama, gradovima i sredinama, kao i pokretima kojima prirpadaju, te analiziraju stanje, uspjehe i probleme kao i mogući razvoj.

Drugi segment je bio Okrugli sto koji he u Banjaluci bio posvećeni problemu nacionalizma u BiH i regiji kao i krizi EU. Pitali smo se koja je budućnost nacionalizma? Koja uloga kulture, književnosti i medija? Kakva budućnost čeka konstrukte o prošlosti koji danas dominiraju i krije li prošlost subverzivni potencijal? Pitat ćemo se tako koja ja budućnost sadašnjosti koju živimo i da li se u njoj nalaze klice moguće promjene. Nismo se samo zaustavili na patologiji nacionalizma ili fatalističkom zapadnju u očaj pred naletom neofašizma, već smo pokušali ponuditi alternative. U tom kontekstu smo se posebno pozabavili dramatičnim stanjem i krizom EU, te kritički propitivali budućnost tog geopolitičkog, ekonomskog i kulturnog projekta.

I na kraju, Večernje rasprave koje daju priliku za po dvoje govornika. Prvi dan, 26.9. su Boris Buden i Mitja Velikonja, sa Dinom Abazovićem govorili o životu obilježenom prefiksom ‘post’ (postsocijalizam, postkonflikt, postjugoslavija…), te onome što možemo očekivati nakon toga. Za zatvaranje smo pripremili književnu raspravu i čitanje tokom koje smo se bavili pitanjem književnog pristupa sadašnjosti i budućnosti, te pokušali dati odgovor (kroz razgovor ali i čitanje proznih i poetskih tekstova) na vječno pitanje – kome to zvona zvone. Čitaju i razgovaraju Darko Cvijetić, Viktor Ivančić i Igor Štiks.

By Sandro DrinovacBy Sandro Drinovac

Comments

comments