OKRUGLI STO: Ko se boji tijela? Rod, seksualnost, mnoštvo

Okrugli sto “Ko se boji tijela? Rod, seksualnost, mnoštvo” bio je prostor za rezgovor između Zlatana Delića, Nebojše Jovanovića, Ankice Čakardić i Željke Matijašević.

Željka Matijašević je profesorica pri Katedri za opću književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Njezin je temeljni znanstveni interes psihoanalitička teorija te njezini dodiri s književnošću, filmom te kulturalnim i političkim teorijama; odnos psihoanalize i filozofije te psihoanalize i religije. Ostala znanstvena područja uključuju kontrakulturni pokret šezdesetih te new age pokret. Članica je Fondation Européenne pour la psychanalyse, Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog psihijatrijskog društva.

Ankica Čakardić je nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju i nositeljica kolegija Filozofija roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njeni interesi su socijalna i politička filozofiju s naglaskom na marksističku kritiku društvenog ugovora, socijalnu historiju, filozofiju roda i feminističku kritiku političke ekonomije. Također predaje u Centru za ženske studije i Centru za mirovne studije. Surađuje s različitim znanstvenim, kulturnim i društvenim organizacijama, inicijativama i projektima.

Nebojša Jovanović je publicista i filmski kritičar iz Sarajeva. Nebojša je objavljivao članke u časopisima Agregat, Arkzin, Borec, Časopis za kritiko znanosti, Frakcija, Prelom, Reč, Sarajevske sveske, Sineast, Springerin, Umelec, i Život umjetnosti, te je saradnik portala media.ba.

Zlatan Delić je završio studij književnosti u Sarajevu, a magistrirao rodne studije pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Član je redakcije časopisa za feminističke i rodne teorije, kritiku i društvena pitanja Patchwork i autor knjige Turbo-folk zvijezda, u kojoj se bavi konstruiranjem ženskog subjekta u turbo folk tekstovima.

Comments

comments